Beskriv tre viktiga traditioner/högtider inom din religion.

De tre allra viktigaste och största högtiderna (som firas av kristna i hela världen) är Julen, Påsken och Pingst.

 

Julen

Hela julen är en väldigt viktig högtid för oss kristna. Vid Advent förberedde man sig inför Jesus ankomst/födelse, Juldagen föddes Jesus, Annandag jul är dagen efter Juldagen (Jesus föddes) då Sank Stefan stenade ihjäl för sin tro på Jesus, trettondagen är dagen då de tre vise männen besökte Bethlehem och träffade Jesus. Hela högtiden Jul kretsar kring Jesu födelse.

 

Juldagen är en av de absolut största högtidsdagarna inom Kristendomen. Den firas till minne av Jesu födelse, som föddes på natten mellan Julafton till Juldagen. Enligt de flesta kristna infaller Juldagen den 25 december.

 

Man vet inte exakt vilket år Jesus föddes. Men förr i tiden kom man fram till att Jesus föddes år 753 efter Roms grundande, och beslutade då att använda detta som utgångspunkt för den nya tideräkningen. Man bestämde då att Jesus föddes år noll, allt som hände efter Jesu födelse hände alltså år ___ e.kr. och allt som hände före Jesu födelse hände år ___ f.kr. Men nu vet vi att han egentligen föddes lite tidigare än vad som sagts (han föddes alltså inte år noll). Enligt bibeln (Matteusevangeliet, Lukasevangeliet) föddes Jesus under Herodes regent tid som var ca 4 år f.kr. Men i Lukasevangeliet står det att han föddes i samband med de första skattskrivningarna i Judeen och Syrien, vilket var 6 år e.kr. Den allmänna uppfattningen bland bibelforskare är därför att Jesus födde mellan 7 och 4 år f.kr.

 

Jesus liv började i staden Nasaret i Galileen (i nuvarande staden Israel) där Maria (Jesus mor) av ängeln Gabriel fick reda på att hon skulle föda Guds son. Detta skulle ske genom den Heliga Ande, utan medverkan av någon man (jungfrufödsel). Josef (Marias "trolovare" som inte var far till barnet) och Maria begav sig då till Betlehem där hon födde sin son Jesus. Han föddes i ett stall eftersom att det inte fanns plats för Maria på härberget (där man brukade föda), hon la sonen Jesus i en krubba för djur. I samband med födelsen uppenbarade sig en stor grupp änglar. Enligt Matteus evangelium fick den unga familjen en tid senare besök av stjärntydare (de tre vise männen) som kom resande österifrån med gåvor till barnet i form av guld, rökelse och myrra.

 

Vi svenskar firar jul den 24 på Julafton. För en "vanlig" svensk familj brukar Julafton kunna se ut såhär, man kan "festa", umgås med släkt, äta julmat, gå i kyrkan, öppna julklappar, se på Kalle Anka osv. Vi kristna måste gå i kyrkan och oftast så ber vi också. Julafton och Juldagen är en festlig och glad högtid, vi firar Jesu födelse! Den svenska julen brukar vara mellan 24 december - 13 januari, Julafton - Trettondagen (tjugondag knut).

 

Påsken

Påsken är också en av de viktigaste, om inte den viktigaste högtiden för oss Kristna. Den firas till minne av Jesu död (långfredagen) och uppståndelse (påskdagen). Det hände väldigt mycket kring påsken, på Skärtorsdagen åt Jesus sin sista måltid med sina lärjungar, på Långfredagen korsfästes han och dog, på Påskdagen återuppstod han, Annandag påsk är dagen efter Påskdagen (då han dog) och på Kristi himmelsfärdsdag återvände Jesus upp till himlen efter att ha vandrat omkring på jorden i 40 dagar. Det finns även dagar/högtider ett visst antal veckor innan påskdagen - Septuagesima (nio veckor före påskdagen), Sexagesima (åtta veckor före påskdagen), Fastlagssöndagen (7 veckor före påskdagen).

 

De som bestämde i Judeen under de år Jesus levde kände sig hotade att han skulle ta över rollen som kung eftersom han var väldigt omtyckt, gjorde massor bra saker (ingen annan "vanlig" människa kunde göra) och var Guds son. De beslöts därför att döda Jesus med hjälp av en av Jesus lärjungar, Judas. Judas förrådde Jesus och hjälpte ståthållaren Pontius Pilatus att "hitta" Jesus för att sedan kunna döda honom.

 

Dagarna innan Jesus dog begav han sig till Jerusalem där han på torsdagen (skärtorsdagen), dagen innan han dog, åt sin sista måltid med sina lärjungar. Måltiden bestod av ägg, bittra örter, saltvatten, gröna blad samt vin och osyrat bröd. Det ända som saknades var påsklammet (i kristendomen har man tolkat detta som att Jesus själv är offerlammet, det lamm som skulle dö för mänskligheten). Den sista måltiden blev upphov till den kristna nattvarden, då Jesus under måltiden tog ett bröd och gav det lärjungarna och sa - "Tag och ät, detta är min kropp". Han tog en bägare, tackade Gud, gav bägaren till lärjungarna och sa - "Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse". Det är precis vad vi gör under nattvarden, vi dricker vin (symboliserar hans blod) och äter bröd (symboliserar hans kropp) för att hedra honom.

 

På långfredagen "fångades" Jesus och spikades upp på korset där han sedan dog. Detta var ett väldigt lidande för Jesus, därför heter denna dag just Långfredagen (det långa lidandets dag). Jesus dog för människorna, för att ta på sig alla deras synder.

Påskdagen är den kristna kyrkans viktigaste och gladaste dag, det var då Jesus återuppstod! På påskdagen brukar man äta påskmat (ofta äter man lamm, till minne av Jesus som offerlamm), knäcka ägg och öppna godis ägg (äggen symboliserar det nya livet med Kristus) och man brukar också dela ut fina glada påskkort till sina medmänniskor för att symbolisera glädjen. Påskdagen har på senare tid blivit ett väldigt populärt dop tillfälle (man tror då att eftersom att Jesus återuppstod på påskdagen får barnet ett garanterat liv efter döden, precis som Jesus).

Påsken följs sedan av 40 glädjedagar då Jesus var uppstånden och visade sig för sina lärjungar. På den fyrtionde dagen återvände Jesus upp till himlen igen, den dagen har därför kommit att kallas Kristi Himmelsfärdsdag.Vid påsken tänds det stora påskljuset, symbolen för livets seger över döden. På Kristi himmelsfärdsdag släcks ljuset som en symbol för att Jesus lämnat jorden.


Enligt den judiska kalendern (som är en månkalender) firas högtiden pesach (Påsken) den 14:e dagen i vårmånaden Nisan, då det alltid är fullmåne. Fast de kristna började snart att flytta påskfirandet till påföljande söndag, den dag de menar att Jesus uppstod. Av de beräkningsmodeller som finns för att ta fram påskdagens kalenderdatum är det tidigaste datum för påskdagen den 22 mars, och sista möjliga datum den 25 april.

 

Man vet inte exakt vilket årtal Jesus dog, eller hur gammal han var då. Man blir tvungen att utnyttja ett antal observationer som görs i texterna/bibeln och på så sätt resonera sig fram till ett årtal. Utifrån de observationer har man kommit fram till att han dog omkring år 30 e.kr, de flesta tror att han dog år 30, 31 eller 33. Han blev alltså ca 34-40 år.

 

Pingst

Pingsdagen firas femtio dagar efter påsk (tio dagar efter Kristi himmelsfärd då Jesus blev upptagen i himlen till sin fader, Gud, efter att ha varit på jorden i 40 dagar) och är påskens avslutning. Ordet pingst kommer från grekiskans "pentecoste", som betyder "den femtionde".

 

Vid Pingst fyllde Anden lärjungarna i Jerusalem med kraft och ord att gå ut och predika. Därför firas den kristna traditionen pingst till minne av den Heliga Andes utgjutelse över lärjungarna, och den kristna kyrkans/församlingens grundande (grundades pga att lärjungarna predikade för folket).


Pingsten betecknas ofta som "kyrkans födelsedag", eftersom det var då som Jesu lärjungar började att organisera en församling och för att sprida Jesus budskap vidare. Pingsten är den långa påsktidens avslutning.

 

Vi kristna i Sverige firar även dessa kristna högtider:

Advent - Förberedelse inför Jesu ankomst

Annandag jul (Den helige Stefanos dag) - De kristna martyrerna

Nyårsdagen -Dagen efter Nyårsafton

Trettondedagen - Devise männens besök i Betlehem

Kyndelsmässodagen - Marias rening 40 dagar efter Jesu födelse

Jungfru Marie bebådelsedag - Ängelns besök hos Maria

Septuagesima - Nio veckor före påskdagen

Sexagesima - Åtta veckor före påskdagen

Fastlagssöndagen - 7 veckor före påskdagen

Palmsöndagen - Jesu intåg i Jerusalem

Skärtorsdagen - Jesu instiftande av nattvarden, Jesus sista måltid

Annandag påsk - Dagen efter påskdagen

Kristi himmelsfärdsdag - Dagen Jesus återvände till himlen

Annandag pingst - Dagen efter pingstdagen

Heliga trefaldighets dag - Treenighetens dag

Midsommardagen, Den helige Johannes Döparens dag

Apostladagen - Apostlarna

Kristi förklarings dag - Jesu förvandling och möte med Elia och Moses på berget

Den Helige Mikaels dag - Änglarna

Tacksägelsedagen - En allmän böndag

Alla Helgons dag - De avlidna troende

Domssöndagen - Jesu återkomst

 

Nu vet ni lite mer om vilka högtider vi firar, och vilka tre som är de viktigaste. Hoppas att ni förstod! Om det är oklarheter lämna gärna en kommentar.


Finns det några skillnader mellan könen? Överordnad/underordnad/jämnställda?

Nu för tiden är den Kristna tron ganska jämställd, i alla fall om man jämför med ganska många andra religioner.
 
Förr i tiden var det männen som var överordnade. Det fanns många regler om vad kvinnorna skulle göra och inte skulle göra. I slutet på 1800-talet och i början av 1900-talet satt t.ex män och kvinnor på olika sidor av kyrkan. Männen satt på höger sida och kvinnorna på vänster sida. Kvinnorna fick heller inte vara präster (vilket det fanns olika åsikter om, beroende på hur man tolkade bibeln).
 
På Jesu tid (alltså för ungefär 2-3000 å sedan), när Nya testamentet skrevs, hade kvinnan en väldigt underordnad plats. Man tyckte att kvinnans plats var i hemmet. Det ansågs inte viktigt att kvinnorna behövde veta om de religiösa frågor (för kvinnorna var det förbjudet att studera bibeln), kvinnorna tilläts inte delta i det politiska livet, de hade inget yrkesarbete, de kämpade inte i krig och de gick heller inte i skolan. Allt sköttes av män, religion, filosofi, studier, skrivarbete, skatter, politik m.m. Alla religionslärare (rabbinerna) var män och alla deras elever (lärjungar) var män.
 
Jesus var troligen ganska unik eftersom han både hjälpte kvinnorna och hade kvinnliga lärjungar som följde med honom på hans vandringar. I berättelserna om Jesu verksamhet nämns på flera ställen hur han han hjälper kvinnorna, han sätter sig t.ex ner och undervisar kvinnor, han tar en kvinnas parti och räddar livet på henne när hon anklagas för att ha varit otrogen mot sin man och man tänker stena henne till döds.

När den första Jesustroende församlingen uppstod (det var ett hundratal judar som blivit övertygade om att den här snickaren Jesus var den efterlängtade Messias som skulle upprätta Guds rike på jorden) var det, liksom i övrigt i det judiska samhället, män som ledde den. Och när man började resa ut för att berätta för de Judar runt Medelhavet att Messias kommit, var det män som gjorde det. En av ledarna inom den tidiga "Jesustroende" församlingen var Paulus, en judisk skriftlärd, och i flera brev (som bevarades av församlingen och nu finns i bibelns Nya testamente) instruerade han de olika Jesustroende grupper som bildats runt Medelhavet om hur de, både män och kvinnor, skulle uppträda. Att de skulle klä sig anständigt, ta det lugnt med vin osv, men till ett par av församlingarna skrev han att de skulle se till att kvinnorna var tysta under sammankomsterna. Varför han sa som dom gjorde om kvinnorna var antagligen för att i det samhälle och den tid där Paulus levde var det män som var präster och lärare. Det var ett faktum att män och kvinnor hade olika roller i samhället, det var något som inte ifrågasattes. Men samtidigt så skrev han på andra ställen om alla människors (män som kvinnors) lika värde. Så även om han menade att män och kvinnor var absolut jämlika, så var det ett faktum att de hade olika roller i samhället.

Men Paulus uppmaning om att kvinnorna skulle vara tysta i församlingen är en uppmaning som alltså bara finns på två ställen i bibeln och har av vissa kommit att uppfattas som en gudomlig befallning som ska gälla överallt i alla tider. Och därför menar man att kvinnliga präster är något som står i strid mot Guds ord. Därför fick/tyckte man inte kvinnor skulle vara präster förr i tiden, men det berodde helt på hur man tolkade det Paulus skrev i bibeln.

Nu för tiden är Kristendomen en av de mest jämställda religionerna. Efter många år började de Kristna tänka igenom på vad det var deras förebild Jesus egentligen ville och menade på att han faktiskt säger att man ska behandla andra människor som man själv vill bli behandlad (vilket även gäller i relationer mellan man och kvinna), man ska alltså behandla andra med rättvisa (alla ska ha samma rättigheter).
De kristna kvinnorna har t.ex samma rättigheter till att gå i skolan (få den utbildning dom vill) som männen, de har rätt till att jobba lika mycket som männen, män och kvinnor har lika stort ansvar hemma, män och kvinnor har lika stor rättighet att skilja sig, kvinnan får gifta sig med vem hon vill (det är alltså inte mannen i familjen, pappan, som bestämmer det), kvinnorna får ha på sig vad dom vill/får se ut hur dom vill m.m.
 
Det ända "uppdelningen" jag kan komma på som levt kvar är när ett par ingår i ett äktenskap, alltså gifter sig, så sitter brudens och brudgubbens släkt på olika sidor av kyrkan under vigselakten. Brudens släkt sitter på vänster sida och brudgummens släkt på höger.
 
Det beror ju också lite på vilket land man bor i, allting styrs inte bara av religionen. Det är olika regler/orättvisor i olika länder. De kristna som levt i de svenska samhället har ju självklart råkat ut för de "historiska ojämställdheterna". Även om det inte är Kristet så har de kristna varit med om det. Lönerna är t.ex orättvisa, kvinnorna får ofta mindre lön fast dom gör samma jobb som männen. Kvinnorna fick inte jobba, utan det gjorde männen (kvinnor var hemma och tog hand om barnen), detta var i och för sig också en del av den kristna religionen. Männen var tvungna att vara militärer om dom blev "utvalda", kvinnorna fick inte vara militärer (ansågs inte tillräckligt starka). Att vara militär finns det och för sig både för och nackdelar med att vara. För männen var det en otrygghet (de utsattes konternueligt för faror), men vissa var också stolta för att dom valts ut som militär (det symboliserade att man var stark). För tjejerna var det både negativt och positivt. De saknade kanske sina män, men när dom var borta så fick kvinnorna bestämma mer.
 

 
Det jag tycker är konstigt är att det verkar som om att varken Jesus (eller Gud) hade något emot kvinnorna. Jesus ville att alla skulle ha samma rättigheter, men det verkade som om ingen riktigt lyssnade på Jesus, deras förebild. De verkade istället lyssna på t.ex Paulus om hur han såg på det hela.. Även om de flestas situation innan var att männen hade mer status (som Paulus), borde man inte lyssnat på Jesus (tänkt efter över det han menade) om man valt att "ansluta" sig till Kristendomen. Visst, det har alltid varit så att männen har haft mer status på grund av deras styrka, då det antagligen började för väldigt länge sedan när man behövde jaga för att överleva, mannen är oftast starkare än kvinnan och därför blev det så att det var han som jagade och försörjde familjen. Då fick kvinnan sköta hemmet och "serva" mannen. Det var alltså mannen som försörjde familjen, och därför var det han som bestämde. Så jag kan förstå det, men det fanns en chans att ändra på det, den tog dom inte då..
Jag tänker också att det (förutom kvinnor) måste funnits några män som var emot kvinnornas underordnad inom kristendomen (jag hoppas att det fanns några i alla fall), vad hände med dom? Dom blev antagligen också stenade som kvinnorna blev.. Detta tycker jag är helt sinnessjukt. Hur kan man behandla människor så..? Tur att det var förr i tiden och inte fortfarande pågår, eftersom jag är kvinna och tycker detta är helt sinnessjukt hemskt (hur man kan trycka ner ett kön så pass mycket).
 
Något jag också tänkte på är varför det finns så pass några nämnda kvinnor i bibeln, trots att Jesus faktiskt hade kvinnliga lärjungar. Varför finns det så få kvinnor i bibeln av Moses, Johannes döparens, Abrahams, Sauls, Petrus eller Paulus dignitet? Skäms bibelns författare för kvinnor? Eller fick dom bara aldrig chansen (av männen) att uttala sig i bibeln bara för att dom var kvinnor, och deras åsikter inte ansågs viktiga..?
Jag tycker Kristendomen är en trygg religion nu för tiden som faktiskt är en av dom hyfsat få ganska jämställda religionerna. Det är en bra religion där man (enligt mig) helt klart tagit rätt beslut med tiden, en jämställd religion mellan män och kvinnor. Jag förstår faktiskt inte varför inte alla religioner tänkt ett steg längre (som Kristendomen).. Vill vi verkligen ha det så här? Vad ska det vara bra för? Som t.ex Islam där mannen äger kvinnan, det är mannens ägodel. Han bestämmer allting över henne och får göra vad han vill med henne, han får t.ex vara otrogen. Muslimerna ville heller inte ha flickor när man födde, därför dödade man nyfödda flickor förr i tiden (nu är det förbjudet). Kvinnorna är som ett barn hela tiden. Dom får aldrig fatta sina egna beslut.
Dom borde ju inse att om man dödar kvinnorna kommer vår "sort"/typ av människa inte leva kvar om ett tag, de är beroende av kvinnorna. Varför behandlar man dom så dåligt då?!
Men det är som sagt därför jag tycker att Kristendomen är en så bra religion. Dom tog tag i det ojämställda, så att männen och kvinnorna för det mesta har samma rättigheter, jämställda. Detta innebar att när "samhället"/kristendomen ändrades var det både positivt och negativt för killarna, dom fick en lägre roll i samhället (dom var inte längre dom som bestämde allt), männen fick en konkurrens av kvinnorna. De började ju t.ex "anlitas" duktiga tjejer på arbeten vilket gjorde att männen fick sparken. Men det kunde också vara bra för de killarna som gillade att vara hemma, dom kunde t.ex ägna mer tid till sina barn och få en bättre kontakt med dom. För kvinnorna var det också både positivt och negativt (fast absolut mest positivt). De flesta kvinnor var väldigt glada över att dom fått en högre roll i samhället. Dom fick mycket mer möjligheter och rättigheter, de fick i stort sätt vara vad dom ville.
 
Kristendomen är också en väldigt bra religion eftersom att den bidrar till en bättre värld. Kristendomen är t.ex en religion som ger möjligheten till en utbildning (kunskap) för kvinnor, vilket gör att män och kvinnor kan lika mycket (är lika duktiga), vilket i sin tur ger möjligheten för kvinnorna att få samma jobb och samma möjligheter som männen, kvinnorna får därför mer status och blir därför lika accepterade som männen.
 
Nu vet ni förhoppningsvis lite mer om den hyfsat jämställda Kristendomen, hur det såg ut, och hur det ser ut med könsrollerna. Jag hoppas att det väckte ert intresse ännu lite till kring Kristendomen!

Vad finns det för riter/traditioner kring död?

När en människa dör vill man hedra den, säga farväl och önska den att få vila i frid, därför har man begravningar.
 
På påskdagen var Jesus korsfäst, död och begraven. Allt hopp vara ute, Jesus var död. Några kvinnor som känt Jesus kom till graven tre dagar efter för att sörja och smycka graven, men då var inte Jesus där.. Han hade då återuppstått! Detta är en väldigt viktig händelse för den kristna religionen, hur de ser på döden. Det jag tänker på som en trygghet är att livet aldrig kan besegras, livet är starkare än döden.
 
 
För vanligt folk (som inte är troende) är begravningen väldigt sorglig, de sörjer den som har gått bort genom att gråta osv. För kristna är begravningarna inte lika sorglig, vi tror att livet fortsätter efter döden (Jesus förebild). Det kristna budskapet är hoppfullt eftersom man kan uppstå från de döda och fortsätta leva, detta hjälper inte bara de döda (att återuppstå), utan också de sörjande. Religionen kan "bära" de sörjande genom sorgens tyngsta tid (med de tänket, hoppet). I kyrkans gemenskap har de möjligheten att skapa en "anda" där döden och den sorg den orsakar behandlas som en naturlig del av varje människas livserfarenhet. På så sätt kan de ta den sörjande ut ur sörjandet när han/hon är redo att ta steget ut i livet igen.
 
De kristna sörjer eftersom att dom inte får träffa personen som dött, men glädjs ändå av tanken att de kommer leva kvar, finnas med än även om man inte ser personen.
 
Det kan både vara bra och dåligt med det kristna tänket. Om man är kristen och är på en begravning med "icke troende" personer som sörjer (gråter) och man själv står där och inte gråter/är ledsen kan det uppfattas som att man inte bryr sig om personen som dog, det är på något sätt lite ohyfsat av folk att inte vara ledsen på en begravning, enligt de "icke troende". Men jag tycker att det kristna tänket är mycket bättre sätt att se döden på, det är mer positivt, det finns både nackdelar och fördelar med att personen dog. Det är positivt för personen i fråga (den döde) eftersom att den får återuppstå och fortsätta leva. Men för dom som lever kvar och inte får träffa personen mer är det negativt.
 
Momentet/momenten i kyrkan på en begravning kallas begravningsakt. Begravningsakten kan ske i en kyrka, i ett kapell eller annan cermonilokal. För att få använda en kyrka till begravningen krävs att den avlidne har betalat kyrkoavgift, varit med i Svenska kyrkan, (har den avlidne inte betalat kyrkoavgift ger den obligatoriska begravningsavgiften tillgång till ett kapell som Svenska kyrkan tillhandahåller).
En begravningsakt brukar innehålla böner, psalmer (som har valts ut av den dödes släktingar), hyllningstal/minnestal (där man minns all det goda i den dödes liv), bibelläsning, diktläsning, tyst minut (alla står upp för att hedra personen som dött, man tänker på personen), folket går fram till kistan och lägger blommor på den (tar farväl) och i slutet brukar några personer bära ut kistan till platsen där den ska sänkas ner. I kyrkan är det viktigt att man visar hänsyn till de som sörjer, de tar farväl av den avlidne. När kistan burits ut till platsen där den ska sänkas ner, sänks den ner i en grop man grävt och sedan brukar man slänga ner blommor och annat i gropen (det kan vara vad som helst man skänker ner till den avlidne som den sedan kan ha med sig i sitt nästa liv).
 
 
Personen i fråga (den döde/avlidne) har förmodligen bestämt innan vad han/hon vill göra med sin döda kropp. T.ex kan man "donera" ut sina friska organ, för att rädda livet på andra. Begrava liket (vanliga sättet), eller bränna kroppen till aska (kremera). Om man kremerar brukar man antingen lägga askan i en urna, sprida ut askan vid ett minneslund, eller sprida ut askan i t.ex en sjö som betydde mycket för den avlidne (eller i havet). Men de kristna föredrar att begrava hela kroppen (på det vanliga sättet) eftersom att då kan kroppen enklare leva vidare.

På en begravning brukar man vara mörkt klädd, med lite vitt. De närmast sörjande (männen) brukar oftast ha vit slipps och de som inte kände personen lika väl brukar ha svart slips. Mörk/svart kavaj med vit skjorta och vit/svart slips är det vanliga för männen. Och tjejerna brukar t.ex ha en mörk/svart klänning. Man ska helt enkelt ha mörka kläder för att symbolisera "sorgen", man ska alltså helst undvika färgglada kläder (det symboliserar något glatt, vilket en begravning inte är).
När en människa ha begravts, oftast på en kyrkogård, brukar man ha en gravsten där det står den avlidnes namn, födelse år, döds år och oftast vilken ort man bodde i. Om den avlidne INTE dog väldigt oväntat, utan ganska förväntat har han/hon förmodligen tänkt ut hur han/hon vill att sin gravsten ska se ut, vilket form, om det ska vara någon prydnad på den, vilken sorts sten osv. Det som den avlidne har bestämt måste man följa.
Den avlidnes släkt, vänner osv (de nära stående) brukar komma några gånger ibland och "pynta"/smycka graven med blommor, tända ljus m.m för att den ska se fin ut.
Nu hoppas jag att ni vet lite mer om vad som händer med de Kristna när dom avlider. Hur en begravning är "uppbyggd", vad man ska ha på sig, vad man kan göra med kroppen osv.

Vad finns det för riter/traditioner kring kärlek/parellationer/familjebildning?

Bröllopet är en vigsel som symboliserar att en ett par har ingått i ett äktenskap (välsignat av Gud). Från den dagen lovar man att vara varandra evigt trogna.
 
Innan bröllopet brukar man förlova sig. Förlovning är ett "tillkännagivande" av att en parrelation kommer leda till äktenskap eller registrerat partnerskap (ett förhållande mellan två människor med samma kön). Efter att ena partnern friat till den andre, och denne svarat ja, är paret förlovade fram till att vigseln (vigseln är de "moment" man gör i kyrkan då man gifter sig) eller registreringen har slutförts. Av tradition växlar man vid förlovning förlovningsringar, det brukar vara fina och påkostade ringar som symboliserar att man är förlovad (upptagen).
 
För att få gifta sig behövs två vittnen (som kan vittna om att dom faktiskt är gifta), godkänd hindersprövning och en ring. Minst 1 av bruden eller brudgummen måste vara medlem i svenska kyrkan för att få vigas i kyrkan (alla som är döpta i svenska kyrkan och sedan inte valt att gå ur är medlemmar). Det finns inga krav på att man måste vara konfirmerad för att få gifta sig.
 
Kyrkans vigsel handlar om att få sigg äktenskap välsignat av Gud och därför är det självklart att religionen får en stor plats, t.ex genom böner, psalmer och bibelläsning. Om man tycker att detta känns jobbigt bör man nog fundera en gång till varför man gifter sig i kyrkan.. Däremot måste man inte känna sig djupt troende för att få viga sig i kyrkan.
 
Egentligen finns det inga större krav på kläderna i en kyrkvigsel. Förutom att brudparet, precis som alla andra kyrkobesökare, ska respektera kyrkorummet. Detta innebär att bara axlar, bar rygg, mycket djup urringning och liknande bör ingen ha i kyrkan. Män ska inte ha huvudbonad på sig inomhus, och linne är inte heller lämpligt. Man ska alltså vara vårdad och inte ha för lite kläder på sig! Men det vanligaste är att bruden har en vit brudklänning, en fin bukett och ett diadem med en stor slöja släpande bakom sig. Brudgummen har oftast frack. Man brukar även ha två finklädda barn (en kille och en tjej) som brudnäbbar. Tjejen går bakom bruden och håller upp slöjan, och killen går bakom brudgummen. 
 På bröllopsdagen vigs man i kyrkan. Några "moment" i vigseln kan vara psalmer, bibelläsning, "frågorna" (det brukar vara t.ex "Inför Gud och i denna församlings närvaro frågar jag dig _____ (namnet på mannen): Vill du ta _____ (namnet på kvinnan) till din hustru och älska henne i nöd och lust?" och sedan frågar man kvinnan), bön över ringarna, löftena och ringväxling, tillkännagivandet, förbön, herrens bön, välsignelsen osv.
När vigseln är klar brukar man fira giftermålet genom att ha en bröllopsfest! Den är oftast på kvällen samma dag som man gifter sig. Gästerna brukar oftast vara de som varit med i kyrkan under vigseln, men det är vanligt att man bjuder in andra vänner också för att få en större fest. Det brukar vara ganska påkostat, med musik, mat, dans osv. Ett kärleksfullt tillfälle att fira de som ingått i ett äktenskap! Natten efter bröllopet kallas bröllopsnatten.
Efter bröllopet är det vanligt att brudparet åker iväg på romantisk resa, en så kallad smekmånad. Förr var det meningen att brudparet skulle vara iväg en hel månad med förhoppningen om att bruden skulle ha kunna bli gravid under den tiden. Idag åker de flesta dock bara iväg ett par veckor. Mest för att koppla av och smälta alla intrycken efter den hektiska tiden med bröllopsplanering.
Den dagen man gifter sig kallas bröllopsdagen, men den dagen återkommer varje år. Om ni t.ex gifter dig den 1 januari 2013 så är det eran bröllopsdag, nästa år den 1 januari 2014 är det också eran bröllopsdag, då har ni varit gifta i ett år. Bröllopsdagen är alltså det datum ni gifter er, det datumet (1 januari) är alltid eran bröllopsdag, vilket år det än är. Precis som födelsedagar! När man varit gifta i ett särskilt antal år kan bröllopsdagen också kallas "silverbröllop" eller "guldbröllop".
 
Om mannen och kvinnan t.ex har bråkat, inte kommer bra överens (har olika åsikter) eller helt enkelt inte har "tycke" för varandra längre kan man begära skilsmässa. Då bryter man äktenskapet. Man ansöker om att få skilja sig genom att skicka in en äktenskapsskillnad till tingsrätten din kommun tillhör, då måste man också komma överens om problem som, hur gör vi med huset?, hur gör vi med barnen? osv.
 
Nu vet ni förmodligen lite mer om bröllop/vigsel. Det kan vara bra att veta om ni ska gifta er någon gång i framtiden!

Vad finns det för riter/traditioner kring ungdom?

I den kristna tron Konfirmerar man sig vid ungefär 14-15 års ålder. Det som barnet fått i och med dopet och påbörjat under sin uppväxt bekräftas vid Konfirmationen. För att Konfirmera sig måste man vara döpt, men om man vill konfirmera sig även fast man inte är döpt som liten kan man döpa sig i samband med konfirmationen. Detta eftersom man kan döpas i vilken ålder som helst.
Konfirmationen är en bekräftelse på den kristna tron, en bekräftelse på dopet. Konfirmationen handlar om relationer till Gud, människor och även relationen till sig själv. Det är en gammal tradition som handlade om att bli vuxen. Idag har det förändrats till att mer handla om att lära känna sig själv och den kristna tron.
 
Ordet "Konfirmation" har dubbel innebörd, det betyder både att bekräfta och ”att ge någon styrka”. Vilket är det vi gör när vi Konfirmerar oss, vi både bekräftar vår tro och hittar förmodligen lite av framförallt våran egna styrka (lära känna sig själv).
 
När man konfirmerar sig brukar upplägget se ut så här. Först går man på ett antal gudstjänster, brukar vara 10-20 stycken. Sedan träffas man i "Konfirmationsgruppen" konternueligt varje dag i nån/några veckor då man får lära sig mycket kring Kristendomen. Som avslutning brukar man sedan ha ett läger. Det brukar vara 1-3 veckor då man både lär sig mer om Kristendomen men också gör andra aktiviteter. Efter detta, när man har konfirmerat sig, brukar man fira! Då säger man hej då till sina lägerkompisar och man brukar också få någon present som en bekräftelse av konfirmationen. Under dagarna/veckorna på konfirmationen sätter man sig förmodligen in mer i den kristna tron och får lära sig mer om religionen.
 
 
Från Thea bakom skärmen--> Jag ska konfirmera mig i sommar. Jag är döpt som liten och ska nu (14 år) konfirmera mig. Vi ska gå på 15 gudstjänster innan sommaren, jag har än så länga bara hunnit gå 3 gr. Jag är dock inte alls troende, men det gör ingenting, man få konfirmera sig för det. Tron är ingenting någon annan kan styra över. Jag konfirmerar mig för att träffa nya kompisar och för att ha kul, men det ska ändå bli spännande att lära sig mer om min religion. Än så länge har jag dock inte fattat varför människor ägnar en så stor del av sitt liv till sin religion... Jag tycker att det är SJUKT långtråkigt att gå i kyrkan. Gudstjänsterna innehåller massor av konstiga ord vilket gör att man knappt fattar någonting av vad prästen sackar om. Men religioner är komplicerade, jag tror att jag kommer tycka det är roligare när jag gått några flera gånger.
 
Nu vet ni vad ni kan göra om ni vill "fördjupa" er mer i kristendomen men också träffa nya kompisar med samma religion. Det är en rolig grej som bekräftar den kristna tron! Hoppas ni förstod, om det är oklarheter lämna gärna en kommentar och förklara vad som var oklart.

Vad finns det för riter/traditioner då ett barn föds?

I den kristna tron döper man oftast ett barn vid några månaders ålder för att "föda in det" i den gemensamma kristna tron. I dopet namnger man barnet och välkommnar det till världen. Man kan även döpas som vuxen eller i vilken ålder som helst, men det vanligaste nu för tiden är att man döps som litet barn. Den som döps förenas med kyrkan.

Ett dop brukar oftast innehålla klockringning, psalmer, evangeliet om Jesus och barnen, befrielsebönen, trosbekännelsen, överlämnande av dopljus, välkomnandet i församlingen, välsignelsen, tackbön, dopbön och dophandlingen. I dophandlingen tar prästen tre händer vatten över barnets huvud, en för fadern, en för sonen, och en för den heliga anden. Dopet är ett löfte, ett löfte från Gud där han lovar att alltid vara med en.
 
Dopet är en av de äldsta cermonier inom Kristendomen som har sitt "ursprung" av Johannes döparen. Han döpte människor i Genesarets sjö genom att doppa hela huvudet under vattnet. Då skulle den som döptes bli renad på synder. Det tänket har även levt kvar tills idag, vattnet symboliserar rening på synder.
 
Jesus gick också till Johannes för att döpas. Han sänktes ner i Genessarets sjö utav Johannes Döpare som gav Jesus sin välsignelse. När Jesus ställde sig upp ur vattnet sänkte sig den heliga anden (i form av en duva) ner från himlen över honom. Den heliga anden berättade att Jesus var hans son, den utvalde. Det var då Jesus förstod att han var Guds son. Det var också då han började med sin offentliga verksamhet, eftersom många såg upp till honom när dom förstått att han var Guds son. Detta var alltså en väldigt viktig händelse för Kristendomen.
 
Jag, Maria, är döpt. Jag tycker att det är jätte bra att vi döps, det är ett tydligt sätt att visa som liten att man är Kristen. Man föds in i gemenskapen och vet att Gud alltid är med en. Det är en trygghet.
 
 
Nu vet ni lite mer om vad som händer med de nyfödda i de kristna familjerna, vad som väntar dom!

Hur kan jag komma i kontakt med Gud?

Bön
Att be är det vanligaste sättet att ta kontakt med gud. När man ber handlar det om att gå in i sig själv och tala till gud som om han är din vän, vi uttrycker våra känslor till Gud. Det är inte svårt att be, det kan varje människa om den vill. Tala inom dig till Gud som om han fanns, som om han lyssnade just till dig, som om han var din bäste vän. Det är faktiskt enda sättet att få veta om han finns, om han lyssnar och är din vän. Gör det hemma eller i skogen eller gå till en tom kyrka och tänd ett ljus.
Det finns olika slags sätt att be. De vanligaste två är att antingen be en bordsbön (då tackar man Gud för maten på bordet) eller att be "vanligt", tyst, ensam med sitt inre, (då tar man kontakt med Gud för att prata om problem eller bara prata om vad som hänt osv).
 
Nattvarden
I nattvarden kan vi på ett direkt sätt få möta och komma i kontakt med Gud genom att äta bröd och dricka vin. Brödet och vinet symboliserar Jesu kropp och Jesu blod, eftersom att han offrade sitt liv för att ge evigt liv till hela mänskligheten. Om man äter brödet och dricker vinet sägs det att man därför ska få ett evigt liv.

Bibeln
I bibeln står det mycket om Gud, t.ex hans handlingar, vad man ska göra och inte göra m.m, alltså hur man ska leva. Om man är kristen så följer man hans råd. Därför kan ett sätt att kontakta Gud också vara att läsa Guds ord. Man kan lika gärna kontakta honom genom en text, man läser hans ord och sätter sig in i dem, man tar kontakt till hans handlingar.. Genom att läsa hans ord kan man få en riktig tankeställare, man tänker sig in i det som skrevs om honom som om han säger det till en. Så det kan också vara ett sätt att ta kontakt med gud.
 
 
Gudstjänster
Att gå på Gudstjänster i kyrkan är också ett sätt att ta kontakt med Gud. Då står prästen och sänder ut Guds budskap till oss. Då tar man kontakt med gud fast av prästens hjälp, han förmedlar Guds budskap till oss. Hans budskap kan "förmedlas" på många olika sätt i gudstjänsten. Det kan vara i inledningen, den kan innehålla bön om förlåtelse till Gud och/eller kyrie (ett rop till Gud). Gudstjänster brukar också innehålla Evangelium läsning (Jesus ord till oss), Predikan (kan handla om olika saker, t.ex sökandet om att finna Gud), Nattvarden, Tackbön (tackar Gud för nattvarden och för att han är nära och hjälper oss), Välsignelsen (ta emot Guds välsignelse) . Det är några "moment" Gudstjänster kan innehålla där man kan komma i kontakt med Gud.
 
Högtider
 
Det här är det ni behöver veta om ni vill ta kontakt med Gud! Jag hoppas att ni har lärt er nåt!

Vem är jag?

Detta är ett skolarbete av mig, Thea. Vi jobbar med religion i skolan, och ska skriva om en av de fem "stam" religionerna här på bloggen. Jag har valt att skriva om Kristendomen, om den protestanta inriktningen. Dels för att jag är kristen (inte alls troende dock) och skulle vilja veta mer om religionen, dels för att jag ska konfirmera mig i sommar och också för att de flesta här i Sverige tillhör just den religionen. Så i denna blogg kommer det enbart skrivas om Kristendomen.
 
I bloggen kommer jag kalla mig för Maria eftersom att det är ett vanligt kristet namn. Namnet Maria är taget efter det hibreiska Miriam och betyder troligen "upprorisk", "bitterhet" eller "motspänstighet". Det finns sex stycken Maria omnämnda i bibeln, den mest omnämnda är jesus mor Maria. Det är alltså Maria som kommer att skriva i den här bloggen. Det är Marias åsikter och Marias reflektioner, inte Theas.
 
Jag heter alltså Maria, jag är 14 år och bor i Sverige. Min familj är djupt troende och jag har gått i kyrkan varje söndag så länge jag minns, det är något min familj gör på fullaste allvar varje vecka. Jag kommer svara på lite frågor om Kristendomen så att ni kan lära er mer om Religionen. Så i denna blogg skriver jag, Maria, som tillhör religionen Kristendomen (protestanta) om just min religion, Kristendomen.

 
                                                            -Tillfällig bild-
 
 
 

RSS 2.0