Vad finns det för riter/traditioner kring kärlek/parellationer/familjebildning?
Bröllopet är en vigsel som symboliserar att en ett par har ingått i ett äktenskap (välsignat av Gud). Från den dagen lovar man att vara varandra evigt trogna.
Innan bröllopet brukar man förlova sig. Förlovning är ett "tillkännagivande" av att en parrelation kommer leda till äktenskap eller registrerat partnerskap (ett förhållande mellan två människor med samma kön). Efter att ena partnern friat till den andre, och denne svarat ja, är paret förlovade fram till att vigseln (vigseln är de "moment" man gör i kyrkan då man gifter sig) eller registreringen har slutförts. Av tradition växlar man vid förlovning förlovningsringar, det brukar vara fina och påkostade ringar som symboliserar att man är förlovad (upptagen).

För att få gifta sig behövs två vittnen (som kan vittna om att dom faktiskt är gifta), godkänd hindersprövning och en ring. Minst 1 av bruden eller brudgummen måste vara medlem i svenska kyrkan för att få vigas i kyrkan (alla som är döpta i svenska kyrkan och sedan inte valt att gå ur är medlemmar). Det finns inga krav på att man måste vara konfirmerad för att få gifta sig.
Kyrkans vigsel handlar om att få sigg äktenskap välsignat av Gud och därför är det självklart att religionen får en stor plats, t.ex genom böner, psalmer och bibelläsning. Om man tycker att detta känns jobbigt bör man nog fundera en gång till varför man gifter sig i kyrkan.. Däremot måste man inte känna sig djupt troende för att få viga sig i kyrkan.
Egentligen finns det inga större krav på kläderna i en kyrkvigsel. Förutom att brudparet, precis som alla andra kyrkobesökare, ska respektera kyrkorummet. Detta innebär att bara axlar, bar rygg, mycket djup urringning och liknande bör ingen ha i kyrkan. Män ska inte ha huvudbonad på sig inomhus, och linne är inte heller lämpligt. Man ska alltså vara vårdad och inte ha för lite kläder på sig! Men det vanligaste är att bruden har en vit brudklänning, en fin bukett och ett diadem med en stor slöja släpande bakom sig. Brudgummen har oftast frack. Man brukar även ha två finklädda barn (en kille och en tjej) som brudnäbbar. Tjejen går bakom bruden och håller upp slöjan, och killen går bakom brudgummen.

På bröllopsdagen vigs man i kyrkan. Några "moment" i vigseln kan vara psalmer, bibelläsning, "frågorna" (det brukar vara t.ex "Inför Gud och i denna församlings närvaro frågar jag dig _____ (namnet på mannen): Vill du ta _____ (namnet på kvinnan) till din hustru och älska henne i nöd och lust?" och sedan frågar man kvinnan), bön över ringarna, löftena och ringväxling, tillkännagivandet, förbön, herrens bön, välsignelsen osv.
När vigseln är klar brukar man fira giftermålet genom att ha en bröllopsfest! Den är oftast på kvällen samma dag som man gifter sig. Gästerna brukar oftast vara de som varit med i kyrkan under vigseln, men det är vanligt att man bjuder in andra vänner också för att få en större fest. Det brukar vara ganska påkostat, med musik, mat, dans osv. Ett kärleksfullt tillfälle att fira de som ingått i ett äktenskap! Natten efter bröllopet kallas bröllopsnatten.
Efter bröllopet är det vanligt att brudparet åker iväg på romantisk resa, en så kallad smekmånad. Förr var det meningen att brudparet skulle vara iväg en hel månad med förhoppningen om att bruden skulle ha kunna bli gravid under den tiden. Idag åker de flesta dock bara iväg ett par veckor. Mest för att koppla av och smälta alla intrycken efter den hektiska tiden med bröllopsplanering.

Den dagen man gifter sig kallas bröllopsdagen, men den dagen återkommer varje år. Om ni t.ex gifter dig den 1 januari 2013 så är det eran bröllopsdag, nästa år den 1 januari 2014 är det också eran bröllopsdag, då har ni varit gifta i ett år. Bröllopsdagen är alltså det datum ni gifter er, det datumet (1 januari) är alltid eran bröllopsdag, vilket år det än är. Precis som födelsedagar! När man varit gifta i ett särskilt antal år kan bröllopsdagen också kallas "silverbröllop" eller "guldbröllop".
Om mannen och kvinnan t.ex har bråkat, inte kommer bra överens (har olika åsikter) eller helt enkelt inte har "tycke" för varandra längre kan man begära skilsmässa. Då bryter man äktenskapet. Man ansöker om att få skilja sig genom att skicka in en äktenskapsskillnad till tingsrätten din kommun tillhör, då måste man också komma överens om problem som, hur gör vi med huset?, hur gör vi med barnen? osv.
Nu vet ni förmodligen lite mer om bröllop/vigsel. Det kan vara bra att veta om ni ska gifta er någon gång i framtiden!

Kommentarer
Postat av: Emilie nordström
Fin blogg😁❕✌
Trackback