Skulle du kunna vara utövare i den religion du valt?

Nu är det Thea som skriver. Jag hade tänkt att berätta lite om min syn på det hela (om religioner/tro) och om jag skulle kunna tänka mig att tillhöra Kristendomen.
 
Jag är döpt (skrev jag om här) och ska konfirmera mig i sommar (skrev jag om här). Det var mamma och pappa som tog beslutet att jag skulle bli kristen genom att döpa mig, jag fick inte välja. Nu har jag tagit beslutet att fullfölja min religion genom att konfirmera mig. Jag ska alltså bli kristen och därför skulle jag självklart kunna vara utövare i Kristendomen, eftersom att jag SKA bli det.
 
I Sverige är Kristendomen den absolut största religionen. De flesta Svenskar säger att dom är Kristna, men det är väldigt få som (enligt mig) är "riktiga" kristna. Det är få som följer alla de kristna regler och gör de handlingar som ska göras för att vara kristen. Men är man inte kristen om man är döpt? Mitt svar är nej. Jag tycker inte att man kan säga att man tillhör Kristendomen om man inte följer reglerna och genomför de handlingar som ska göras. Då är man enbart med i Svenska Kyrkan.
Än så länge går jag t.ex inte i kyrkan varje söndag och ber aldrig. Därför anser jag mig inte tillhöra Kristendomen. Men i sommar ska jag fullfölja min religion genom att konfirmera mig. Då kanske jag kommer bli kristen på riktigt, alltså bli lite "omvänd" och tycka det är viktigt/kul att gå i kyrkan osv.
 
Man säger att religion är en trygghet, en gemenskap och att det är bra att ha en religion eftersom man aldrig behöver känna sig ensam. Men om jag nu är kristen, har jag egentligen ingenting utav det. Jag känner även de som är enligt mig riktiga kristna men inte har någonting "särskilt" utav det. Jag tycker därför inte att religionen är så viktig, den har inte format mig på något sätt.. Jag gör inget kristet och känner ingen gemenskap från andra kristna, men jag har det hur bra som helst ändå. Hur viktigt är egentligen religion?
 
Men jag lever i ett kristen land där Kristendomen är den absolut dominerande religionen vilket betyder att vi gör kristna saker även fast vi inte tänker på det. Nästan alla i Sverige firar Jul och Påsk utan att egentligen tänka på varför vi gör det. Det är kristna högtider som i Sverige har blivit "svenska högtider", istället för att gå i kyrkan och tänka på Jesus vid Jul får vi paket och äter god mat. Men trots detta är det kristna högtider.
I Sverige är varje söndag också en röd dag, de flesta är därför lediga på söndagar. Detta är också på grund av Kristendomen. Inom kristendomen är varje söndag en speciell dag (röd dag) som t.ex trettondag jul, tjugondag knut, påskdagen, advent, palmsöndagen osv. Inom Islam är alla fredagar röda dagar och inom Judendomen är alla lördagar röda dagar.
 
Jag valde själv att fullfölja min religion (konfirmera mig), att bli Kristen. Men jag tänkte egentligen inte igenom det, det var mer en självklarhet för mig eftersom jag bor i ett kristet land och är döpt. Men om jag tänker efter vet jag egentligen inte om det är den religionen (Kristendomen) jag skulle vilja tillhöra mest av allt.. Det finns både negativa och positiva saker inom Kristendomen, saker som lockar mer eller mindre. 
 
Jag tycker att kristendomen är en väldigt bra religion på så sätt att den inte har lika stränga regler som t.ex Islam. Där har dom (enligt mig) helt sjuka och orättvisa regler mot kvinnorna speciellt, dom får inte visa håret, blir bort gifta osv. Det är helt sjukt hur illa man kan behandla kvinnorna, hur underlägsna dom är, och det värsta är att det är religionens fel. De flesta som utsätts för detta tycker inte att det är något konstigt, men dom har mer och mer börjat se sig omkring och insett orättvisan nu när religionerna har blivit så pass utspridda, därför är det fler och fler som börjar göra motstånd. Jag tycker hur som helst att detta är helt sjukt och tycker därför att Kristendomen är en bättre religion (läs om Kristendomens könsroller här)! Man har inte samma typ av regler i Kristendomen som i Islam. Man trycker inte ner människor av andra könet, man behöver inte ändra sin livsstil, ändra klädsel (får ha på sig vad man vill). Kristendomen är alltså en hyfsat fri religion där man får leva hur man vill fast med en tro i tankarna, att luta sig mot, att skylla på, en gemenskap, ett stöd, någonting som alltid är med en. Jesus sa att alla har lika mycket värde, barn, män, kvinnor osv, därför behandlar man alla med lika mycket respekt. 
 
Jag tycker också att Kristendomen verkar som en väldigt snäll, trevlig och hjälpsam religion. Man följer Jesus och Guds ord, vilket gör att de flesta är snälla eftersom att Jesus menade på att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Man låter t.ex barnen också "vara barn" och bryr sig inte jätte mycket om något barn skriker eller leker i kyrkan, Jesus tyckte om barnen, dom skulle få ha kul även fast dom var i kyrkan.
 
Jag tycker dock att Kristendomen är en lite "dyster"/tråkig religion om man jämför med t.ex Hinduismen. Jag tycker att Kristedomen på något sätt är en svart vit religion och Hinduismen är en färgglad. Dom har massor roliga festivaler/högtider (färgfestival) där dom verkligen utstrålar glädje, man bli glad av Hinduismen. Medans Kristendomen har högtider där man ska sitta och ha tråkigt en hel dag (Långfredagen).
 

 
Jag tycker att det kan vara bra att ha en religion, någonting att tro på. Man har någotning att luta sig mot, en gemenskap som t.ex kan underlätta vissa beslut. Jag kan dock tycka att vissa religioner kan vara lite överdrivna ibland, beroende på vilken religion man tillhör. Jag menar vissa personer ägnar hela sina liv kring tron, vilket jag tycker är helt sjukt. De slösar bort sina liv på att t.ex göra bra saker så att deras nästa liv ska bli bra.. Men varför inte leva det livet vi lever nu och göra allt man egentligen vill göra, istället för att "ge bort" sitt liv till en Gud. Gör det livet du lever i nu bra istället för att ha ett tråkigt liv och satsa på nästa, jag menar tänk om det inte kommer ett nästa..? 
Jag tycker hur som helt att detta är helt sjukt, de tänker inte efter vad de själva gillar, allting de gör kretsar kring religionen. I vissa fall kan de också vara så att man blir dödad om man inte följer religionen och om man inte gör exakt vad som sägs.
 
Analys kring krig
Nästan alla krig har sitt ursprung i de olika religionerna. De flesta krig startar på grund av att folket i de olika religionerna har olika synpunkter på saker vilket ger upphov till bråk. Vissa krig blir stora, historiska, långa med många påverkade städer och massor av dödsfall. Andra blir bara ett kort, litet slagsmål med ett par få inblandade. De stora krigen leder ofta till mycket problem, som t.ex ekonomiska problem eller att det inte finns någon mat och ingenstans att bo (allting är förstört). Detta är väldigt tråkigt då tanken med religioner är att förena men istället blir det rena rama motsatsen. Det blir också en otrygghet att tillhöra en religion då man kan bli dödad på grund av sin tro.
Ett exempel är Andra världskriget. Då var det Tysklands makthavare Hitler som var emot Judar. Han lät sig därför döda alla Judar genom att b.la gasa ihjäl dom. Kriget pågick mellan 1939 - 1945 och involverade en väldigt stor del av världen. Kriget ledde till 50 - 70 miljoner döda och väldiga ekonomiska problem.
 
För att få gemensamt fokus på fred i Europa efter Andra världskriget startades Europeiska unionen. Genom EU kan man på ett enkelt sätt arbeta för att alla människor ska ha ett lika värde (värna om människornas rättigheter och respekt till andra), det är ett bra sätt att försöka skapa fred i Europa. Ett annat exempel på att förhindra krig är genom Förenta Nationen. Genom FN hjälper länder varandra om det skulle bli krig, man samarbetar och försöker skapa fred.

Finns det några likheter/skillnader kring de fem världsreligionerna?

Det är svårt att hitta likheter och olikheter som stämmer in på alla fem stamreligionerna (Kristendomen, Judendomen, Islam, Buddismen och Hinduismen), oftast är det en som går emot resten. Därför tänker jag också skriva om de Abrahamitiska religionerna.
 
Likheter
I alla religioner, Kristendomen, Judendomen, Islam, Buddismen och Hinduismen är kvinnorna underordnade männen. Det skiljer på hur stor skillnaden är (hur mycket underordnad kvinnan är), men i alla religioner är kvinnan mer eller mindre underordnad.
I Kristendomen får kvinnorna inte vara präster (beroende på vilken inriktning). I Judendomen åker kvinnorna längst bak i Mehadrinbussarna och männen längst fram, kvinnor ska ta hand om hemmet och barnen, plus att män och kvinnor sitter åtskilda under Gudstjänster. I Buddhismen är de ganska jämställt nu för tiden, men fortfarande lever vissa saker kvar (beroende på vart man bor), t.ex att kvinnor ska vara hemma och laga mat osv. I Islam är detta ett mycket diskuterat område, kvinnorna är nämligen väldigt underordnade männen. Kvinnan är mannens ägodel, han bestämmer allting över henne, och får göra nästan vad han vill med henne (får vara otrogen). Kvinnan får aldrig fatta egna beslut, det är mannen i familjen som gör (pappan, mannen), dom är därför som barn hela livet. Pappan bestämmer t.ex vid tidig ålder vem flickan ska gifta sig med, det får dom själva inte välja. Många vill heller inte ha flickor när man föder, därför dödade man dom nyfödda flickorna förr i tiden. I Hinduismen är kvinnan också väldigt underordnad. Mannen får vara otrogen mot kvinnan. Och man vill inte ha flickor när man föder, det innebar bara kostnader, därför dödade man dom.
 
 
Alla religioner har någon/några man ser upp till (en förebild), eller har handlingar/regler som ska följas enligt sin religion. Kristendomen, Judendomen och Islam tror på samma Gud fast kallar honom olika saker. Kristendomen kallar honom Gud (herren), Judendomen Jahve och Islam Allah. De kristna ska t.ex gå i kyrkan på söndagar och be. Judarna och muslimerna ska också be ett antal gånger om dagen. Buddhismen har ingen riktig Gud, dom har istället en förebild (Buddah). Dom lever som honom och följer den åttafalldiga vägen och dom fyra ärliga sanningarna. Hinduismen har en Gud som visar sig på jorden som flera Gudar. I hinduismen ber man tre gånger om dagen.
Sedan är det eget ansvar, upp till en själv om man vill följa dessa regler/tro på "förebilden". Om man inte följer dom tillhör man inte religionen "på riktigt", tar det inte på allvar. Det finns självklart olika åsikter om detta, vissa tycker att om man är t.ex döpt är man kristen. Men om du inte följer de kristna handlingarna och tror på Kristendomen tycker inte jag att man tillhör religionen "på riktigt". Då är du enbart med i svenska kyrkan.
 
Alla religioner har någon typ av Heliga skrifter där det står hur deras "förebild" levde och hur man ska leva inom den religionen.
Buddismens tre viktigaste skrifter är Tipitaka, DharmapaddaochKung och Milindas frågor. Hinduismen har sex heliga skrifter som alla är skrivna på sanskrit, ett numera utdött talspråk. Kristendomen har Bibeln. Judendomen har Tanachen. Och Islam har Koranen.
 
Skillnader
De flesta av religionerna har olika syn/tro/mål på vart man kommer/vill hamna efter döden.
De kristna och muslimerna tror på paradiset och helvetet medans judarna inte tror på något av dom. Inom Buddismen återuppstår man om man inte når till Nirvana. Dom vill alltså inte återuppstå utan strävar för att komma till Nirvana, om man når till Nirvana är man fri och återuppstår inte. Hinduer vill heller inte återfödas/återuppstå, man vill istället direkt förenas med Brahman. Man strävar alltså för att slippa återuppfödas genom att göra vissa handlingar, som att "möta döden" vid floden Ganges och sedan strö ut askan från den döda personen i floden, för att förenas med Brahman.
 
Inom Kristendomen och Islam vill man sprida religionen/locka människor att ansluta sig till religionen, tillskillnad från Hinduismen, Buddismen och Judendomen där man inte har det som ett "mål". Kristendomen och Islam strävar alltså för att ha så många tillhörande sin religion som möjligt, dom vill alltså vara de största religionerna i världen så att dom kan få mer "makt" utöver hela världen. Inom Hinduismen, Buddismen och Judendomen är detta inte ett lika viktigt område, de lägger ner mer kraft på de som redan tillhör religionen.
Inom Kristendomen, Judendomen och Islam har man endast en Gud, tillskillnad från Hinduismen där man har flera olika gudar man tillber och Buddismen där man inte har någon Gud utan bara en förebild (Buddah).
 
Abrahamitiska religioner
De tre Abrahamitiska religionerna är Judendomen, Kristendomen och Islam, alla tre härstammar från samma stamfader Abraham. 
Abraham hade fått ett löfte från Gud att bli stamfader för ett stort folk om han valde att tro på Gud som den enda guden. När Abraham inte fick barn med sin fru Sarah fick han istället ett med hans tjänstekvinna Hagar. Denne sonen skulle komma att bli Islams stamfader. När Abraham var 99 år gammal fick han reda på att hans fru Sarah var gravid. Nu skulle Guds löfte gå i uppfyllelse. Abraham fick sonen Isak och han blev Judendomens stamfar. I bibeln framkommer det tydligt att båda sönerna var lika viktiga och att både Ismael och Isak skulle leda två stora folk.
 
Det finns många likheter men också många skillnader mellan de Abrahamitiska religionerna.
Alla tre religioner är monoteister (tror enbart på en Gud), de flesta troende inom religionerna hävdar också att det är samma Gud fast med olika namn. De har också samma åsikter om att det var gud som skapade världen. Gud har olika namn inom de olika religionerna, Judarna kallar honom för Jahve, Kristna kallar Gud för ”Gud”/"Herren” och inom Islam brukar man nämna Gud vid namnet Allah.
Alla religionerna har också en helig skrift. Inom Judendomen är det Tanach, inom Kristendomen är det Bibeln och inom islam så finns de heliga skrifterna samlade i koranen.
Något som återkommer i alla tre religionerna är fastan. I Kristendomen är fastan inte lika framstående längre men den viktigaste fastan idag är den som är precis innan påsk där man ska fasta i 40 dagar. Inom Islam är den viktigaste fastan under fastamånaden Ramadan och inom Judendomen så fastar man under ett dygn vid försoningsdagen.
 
Skillnader mellan de Abrahamistiska religionerna är synen på Jesus. För kristna är han Messias, Gud son. Medans Judarna fortfarande väntar på sin Messias, de ser Jesus bara som en vanlig människa. För Muslimerna är Jesus en viktig profet, Guds sändebud. Så för de olika religionerna har Jesus en betydande roll men vad hans roll egentligen var skiljer sig mellan de troende.
Treenigheten är inte heller något som de tre religionerna är sams om. Det är bara i kristendomen Gud är 3 stycken, i fadern, sonen och den heliga anden. Enligt judendomen och islam är Gud en (treenigheten sägs gå emot den monoteistiska gudabilden och är djupt ifrågasatt av muslimer och judar).
Kristna, Judar och Muslimer tror också alla på att de finns ondska i världen, men ondskan finns i olika former. För kristna och muslimer kommer ondskan i form av Satan. För judar är ondskan något som finns i vårt undermedvetande.
Något som också skiljer sig mellan religionerna är tron på vad som händer efter döden. Både de kristna och muslimerna tror på paradiset och helvetet medans judarna inte tror på något av dom.
 
Detta var ett "avrundnings" inlägg då ni skulle få reda på lite om flera religioner än bara Kristendomen. Det betyder alltså att det var det sista inlägget här på bloggen. Jag hoppas ni har lärt er mycket och går in här om ni undrar något om Kristendomen! Tipsa också gärna om bloggen om det är någon som undrar någonting om Kristendomen. Hej då!!

RSS 2.0